HEALTH &FITNESS

Beneficiile consumului de ceai : Recomandari

Dupa apa, se spune ca, ceaiul este cea mai consumata bautura din lume. Ceaiul a fost folosit de secole pentru tratarea diferitelor afectiuni, de la simplele racali pana la boli mai grave. Ceaiul nu este folosit doar pentru tratarea problemelor de sanatate, ci si pentru prevenirea lor sau pur si simplu pentru placerea savoarei pe care o ofera un ceai. Un consum regulat de ceai, poate tine departe diverse afectiuni cum ar fi diabetul, afectiunile cardiace sau chiar diverse tipuri de cancer.

Japonezii sunt mari consumatori de ceai si ei au facut din servirea ceaiului o adevarata arta. Acestia detin si secretul longevitatii, datorita consumului de ceai. Unul dintre obiceiurile lor de zi cu zi este consumul de ceai.

Adevaratele ceaiuri sunt cele obtinute din planta de ceai, cu denumirea de Camellia sinensis. Camellia sinensis este o planta care creste in circa 50 de tari. Pentru productia de ceai, cele mai faimoase tari sunt Rusia, Argentina, India, Kenya, China, Brazilia etc. Ceaiul se obtine din muguri sau frunze, format din frunze intregi sau doar franturi ( ceaiul cu pliculete este mai ieftin fata de ceaiul vandut in cutii ).

Din planta Camellia sinensis provin ceaiul verde, ceaiul negru, alb si oolong. Principalele susbstante din ceaiul obtinut din planta Camellia sunt polifenolii si fitochimicalele, doua substante care lupta cu afectiunile.

Consumul de ceai are o multime de beneficii pentru sanatate. Iata care sunt principalele beneficii ale consumului de ceai : 

  1. Ceaiul protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare si degenerative. Principala cauza de deces din Romania, si nu numai este reprezentata de bolile cardiovasculare. Consumul de ceai verde reduce semnificativ riscurile unui atac de cord, acesta protejand inima si circulatia.
  2. Ceaiul contine antioxidanti, previn dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Consumul de ceai, in special ceaiul verde, negru, oolong sau alb, poate preveni aparitia cancerului de esofag, plamani, san etc. Mai multe studii au aratat ca, consumul de ceai scade dezvoltarea tumorilor.
  3. Consumul de ceai lupta impotriva radicalilor liberi.  Principalele cauze ale aparitiei cancerului sunt radicalii liberi. Acestia contribuie la imbatranirea tesuturilor. Afecteaza structura celulara si dauneaza ADN-ULUI SI ARN-ULUI uman.
  4. Consumul de ceai ajuta la hidratare. Hidratarea este foarte importanta pentru sanatatea organismului. Este recomandat ca, sa fie consumati 2 litri de apa pe zi. Pe langa apa, este foarte sanatos si ne putem hidrata foarte bine consumand ceai. Ceaiul ajuta la hidratarea organismului si ne energizeaza.
  5. Tratamente cosmetice. Ceaiul poate fi utilizat in tratamente cosmetice cum ar fi, pentru cearcane, pentru petele ramase de la expunerea la soare, pentru par, pentru tenul obosit si chiar pentru acnee.
  6. Consumul de ceai creste imunitatea organismului. Eu sunt de parere ca, in natura gasim cei mai buni aliati pentru cresterea sistemului imunitar si aici ma refer la produsele pentru prepararea ceaiurilor. Un ajutor perfect pentru organismul nostru, este consumul de ceai, nu in exces, o cana de ceai, este mereu binevenita in orice zi.

Substantele active din ceai : 

  • vitamine , predominant vitamica C
  • proteine, majoritatea fiind enzime
  • amino-acizi
  • lipide
  • minerale (magneziu, cupru, crom, flor etc. )
  • pigmenti sau compusi care determina aroma

Beneficiile consumului de ceai, pot continua. Sa nu uitam insa ca, consumul de ceai poate avea si efecte negative. Consumul de ceai trebuie sa fie sun anumite limite si in functie de fiecare persoana. Ca sa dau un exemplu, ceaiul alb sau ceaiul verde nu este recomandat celor cu sensibilitati la baze xantinice, deoarece contine cafeina. Ceaiul verde poate efecta metabolismul acidului folic si nu este recomandat pentru femeile insarcinate. Nici persoanele anemice nu au voie de prea mult ceai, deoarece taninii din ceai interactioneaza cu fierul.

In considerare trebuie luat faptul ca, ceaiul poate interactiona cu unele medicamente. De exemplu, ceaiul verde poate sa creasca sau sa scada activitatea unor medicamente.

Intr-adevar, ceaiul a fost folosit inca din antichitate, atat in scop medicinal, cat si in ritualirui sociale si religioase. Numeroase studii arata ca, consumul de ceai au multe efecte benefice, cu putine potentiale reactii adverse. O cana de ceai este mereu binevenita, dar nu la o temperatura ridicata, deoarece ceaiul fierbine nu este bun pentru esofag.

Ceai musetel – antiinflamator, analgezic, antispastic, radioprotector, usor sedatic, dezinfectant, cicatrizant, tonic capilarCeai trandafir – detoxifica organismul, pentru iminutate, relaxare, digestie

Ceai catina – sustine sistemul imunitar, protejeaza impotriva stresului oxidant

Ceai matase de porumb – imbunatateste activitatea rinichilor, dezinfectant, antiinflamator, ajuta la scaderea in greutate

Ceai galbenele – protejeaza mucoasa gastrica, reduce disconfortul de la nivelul pielii, reduce spasmele tractului intestinal

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial